понедељак, 27. јул 2015.

Nasta iz Ćuprije

Sva je sreća što, izgleda, Zorana Mihajlović, ministar saobraćaja, ne putuje ka Nišu ili Markovcu! Jer bi, da putuje, uočila još stariji hrast pored druma koji ometa saobraćaj, mameći vozače da svrate u debelu hladovinu, da se odmore, okrepe i potom krenu dalje...
Istina, ona (Zoka) se nimalo ne štreca što je posekla hrast star samo šest vekova i kusur godina...
Zasadiće novi, zdraviji i – stariji!
Usput, lakonski za „poni ekspres” novine kaže: „Kako god da okrenemo, biću prokleta, za neke što sam posekla hrast koji je bolestan i na kraju životnog veka, a za neke jer se zbog toga kasni sa izgradnjom auto puta“!
Hm?!
Sad mi nije jasno, da li je Zoka, potpredsednik Vlade Srbije, potpredsednik Srpske napredne stranke, doktor na Megatrendu (pardon Džon Nezbit univerzitetu) ili doktorica samo za struju, puteve, građevine, infrastrukturu i pitanja opšte prakse?!
Ili je, naprosto vidovita, kada je za stari hrast koji na slikama po novinama izgleda zdrav kao dren i stoji bez ikakvih problema, utvrdila da je na smrt bolestan!
Takođe, kad sam pročitao njen intervju odahnuo sam: ona je samo stručnjak za eutanaziju i „ubica iz milosrđa”, jer je, eto, sprečila stari hrast da se pod stare dane muči.
Sad se nešto mislim, možda sam se ogrešio o Vučiću kad sam pomislio da je on osmislio da se ostarelim ljudima otima penzija? (Istina slušao sam na TV „Pink“, kod DJV-a u „Teškoj reči” da ima i nekih poštenih penzionera sa Kosmaja koji traže, ako treba, da im se još više umanji penzija!).
Moguće da je to doktorica za struju, puteve, mostogradnju, rečne, morske i vazdušne puteve predložila – „bolje ubiti penzionere dok još dišu, nego ih pustiti da se muče i životare sa ogromnim penzijama, koje ne mogu njima da pomognu, ali mogu budžetu da – preživi“!
I tu, sad, imam ozbiljnu dilemu i pitanje: zašto svaka vlast kad dođe na vlast mrzi svoj narod?
I, da li je bolje da pukne narod, ili da pukne budžet?
Mislim, iskreno, da je lakše da crkne budžet nego narod. Jer, budžet ima i rebalans, a život nema reprizu.
Jedan jedini je, i uvek je premijera.
Dok se igra...
Vidim da se ova napredna vlast sa Vučićem, kao nekada Tito, sad dosetila da oponaša Tita. Istina, još je daleko dan da drug Vučić, kao drug Tito 7. maja 1962. održi svoj čuveni govor u Splitu – Trst je naš, Split nije: „Dozvolite mi, drugovi i drugarice, da kažem nekoliko riječi i o slabostima u našem političkom životu...Neki komunisti gledaju samo na svoj najuži krug, tako da je došlo i do političkog nezadovoljstva i nepravilnosti u pojedinim republikama...Mi ne mislimo, kao razni građanski elementi koji se nisu slili sa socijalističkom mišlju u našem razvitku, da treba da se vraćamo na stari put...Mi smo dozvolili da se svašta piše i u našoj štampi. Pogledajte neke časopise i razne članke i vidjećete kako oni destruktivno djeluju...Govoreći o našim slabostima, ja sam uglavnom pominjao one subjektivne, iako, razumije se, ima i objektivnih... Svako mora da gleda na cjelokupnu našu zajednicu, na sve što je u interesu zajednice, jer ono što je u interesu zajednice, sigurno je i u interesu svakog pojedinca, svake lokalne jedinice i komune... (Iz govora u Splitu 7. maja 1962. godine). Ipak, ima vremena…
Ali, kad već nije Split, dobro - može poruka i iz Krupnja da se pošalje: penzije i plate u javnom sektoru, pre svega u obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji, biće povećane! Pre kraja ove godine oni će osetiti poboljšanje jer računamo na stabilnost javnih finansija i države!
I to nije sve! Drug Vučić je najavio i Zakon o poreklu imovine: „Ne može neko sa platom od 50-80 hiljada da ima dva poršea”!?
Stvarno ne može, premijer je u pravu, ali šta će nam NOVI zakon kad važi, valjda, još uvek onaj – stari, kojim se takođe pretilo bogatima i bogatašima, samo u doba sedamdesetih-osamdesetih godina prošlog veka?!
Kad je već pomenut Zakon o poreklu imovine, ne znam zašto, ali setih se primene tog zakona u Ćupriji i nesrećnog Naste.
Tada sam radio u „Novostima” i, naravno, pratili smo borbu protiv korupcije i kriminala (istina ne s nultom tolerancijom, kao što se danas pripoveda), ali – pratili smo.
Ali, kakve veze sad ima taj nesrećni Nasta iz Ćuprije?!
Pa ima. Sekretar komisije za ispitivanje porekla imovine u Ćupriji bio je moj drugar Đora iz Niša, šahista i pravnik u slobodnom vremenu, pa mi je „naš izvor” dojavljivao informacije za novine...
Taj nesrećni Nasta je sazidao kućerak, sa sve kupatilom, a u kupatilu mesingane sanitarije koje šljašte, za koje, taj Nasta, nije imao račune, a ni odgovor s kojim parama ih je kupio...?!
Oćeš-nećeš, uhapsiše Nastu, inače časnog i poštenog srpskog domaćina.
Celoj Ćupriji je bilo smešno, ali ne i Nasti.
Bruku zbog hapšenja nije mogao da izdrži: obesio se u – zatvoru.
Nije mogao da dokaže odakle mu pare za mesingane slavine i keramičku VC – šolju?!
Bojim se da će i ovaj novi-zapravo stari zakon da propadne, ali da će se pojaviti neki novi Nasta, ubeđen sam da hoće.
Uz to čujem da od 1. avgusta više ne treba gostima otvarati vrata od svog stana!
Pogotovo inspektorima koji će, ako imaju dojavu, kontrolisati rad na crno po stanovima, sa ili bez pristanka vlasnika ili zakupca stana?!
Dosad je za upad policije, a još pre za upad nekakvih inspektora rada bio potreban nalog nadležnog suda? Jer, nepovredivost stana je ustavna kategorija.
I ranije, a valjda i sad je tako… Ako Ustav nije u međuvremenu promenjen, a ja što zbog senilnosti, što zbog šećera, nisam uočio?!
Samo, ova napredna vlast je i tu spremna: sud, čim inspektor zakuca, a gazda ne dozvoli da se uđe u stan - hop – i izda nalog za upad u stan!
Nema mrdanja.
Vlast je vlast, ali samo dok traje.
U ovoj mudrosti napredne vlasti možda se skriva i odgovor na moje pitanje: zašto svaka vlast kad postane vlast mrzi svoj narod?!   
Istina, jedina nada ovom narodu je da vlast to i ne misli sasvim ozbiljno: jer, većinu onoga što je pompezno obećala, nije ispunila.
Da li je smanjila broj agencija?
Da li je smanjila administraciju?
Gde je Kancelarija za brze odgovore?
Da li je poništila Borkove potpise o Kosovu i Metohiji?
Da li je iko od prepotopskih lopova, bar prema pisanju štampe, iza rešetaka?
Po kom zakonu je Vlada otela deo penzija, kad ta Vlada tim ljudima kojima je otela penzije nije bila poslodavac i davala penzije koje su pravo iz radnog odnosa, a ne dobra volja Vlade Srbije ili centara za socijalni rad i pomoć?
Dakle, stara izreka - ko kuca – otvoriće mu se, od 1. avgusta ne važi u EU-ropskoj Srbiji.

6 коментара:

  1. ПА овако проблем је у томе што у Србији данас ретко ко говори и мисли и ради на Србском говору, углавном се Србски говор потискује и уводи неки ново говор. ТАко да у једној мојој причи вук немоѕе више да лови како је ловио у својој шуми већ морра не курс хуманог убијања а док не добије дозове од шумских власти мораће да пасе траву. Једном речију у Србији или овоме што се тако зове народ није газда већ неко други. јер народ мора да пита тог газду за све и ако он одобрти онда народ мора да плаћа то што му је тај газда који иначе то није одобри. ПА тако ако жели да сечеш дрво у својој шуми коју си добио од предака треба да ти шумар то и одобри јер је он газда у томе шумаку, или недај боже нешто градиш онда мора власт која ине слуга народа свога одобри и да се затио дебело плати, али и када саградиш они ти морају дати посебну употребну дозволу јер без ње неможешш да живиш у томе што си саградио на земиљи предака. НАравно, према том ново говору изгледа да је Цар Душан слао своју жену на преговоре или слао њу да упозори оне који не поштују прописе а није слао писан документ који се у Србском говору назива Посланица. Те је то према свему јако чудан и говор иостало у овим мутним времнима .
    Миодаг Трајановић
    Србска круна , лист удружења Срба монархиста Аустралије
    сарадник из Србије

    ОдговориИзбриши
  2. ДАвно било је овако но и даље је тако као у овој мојој поезији
    Satanak
    Sastale se umne glave
    a pred njima
    nasred stola
    lezi istina gola.
    Kao po obicaju
    tema bese obimna i vruca
    zna se
    tu lezahu zajedno peceni
    jagnje i prase.
    Mada, istini za volju
    pored svega pronadje se malo mesta
    i za jednu omanju proju.
    A, onda?
    Zamarsirase ruke
    kao u nekom stroju
    i boj nasta
    ali umesto krvi
    narode moj
    tad potece mast i loj,
    a na kraju boja
    Bog da prosti
    ostase samo
    ogladane kosti
    i prica o naporu silnom
    sto bese
    a borci rumeni i masni
    uz oprost sa puno bola
    zakazase ponovni sukob
    kod okruglog stola.

    ОдговориИзбриши
  3. Али доћиће до овог што ја гласно опомињем васколики свет
    Voz

    Zna li neko kuda
    zuri ovaj voz
    bez dnevnog reda.
    Ma, gde li mu je
    stanica poslednja.
    I kuda putuje
    narod ovaj
    sto idole stvara
    po danu odlazeci
    u mrklu noc,
    da mu mladost
    istrune u tami.
    Svi ce okriviti
    skretnicare,
    sve drugo
    sem sebe
    kako nije bilo
    drugih sina.
    Svi pogresise.
    A mi?
    Mi nismo znali.
    O, zasto neko
    ne zaustavi
    ovaj voz
    pre sunovrata!!
    но нема ува да чује и разума да разуме

    ОдговориИзбриши
  4. Zeli ovim putem da zahvalim jednoj starijoj zeni po imenu MIHAELA. koja mi je pomogla u vezi braka... imala sam jako puno problema u braku ali nismo znali razlog tome.. i resila sam da se obratim nekom ko mi moze zasigurno pomoci u tome.. ova zena nije prevarant i stvarno poomaze mnogima je pomogla .. a meni je spasila BRAK i mnogo sam srecna sada zahvaljujuci njoj dobili smo bebu.. da nije nje ja sada nebi imala ocu srecu oko sebe. javite se njoj na viber 
    +381 60 31 01 161 viber

    ОдговориИзбриши
  5. Zeli ovim putem da zahvalim jednoj starijoj zeni po imenu MIHAELA. koja mi je pomogla u vezi braka... imala sam jako puno problema u braku ali nismo znali razlog tome.. i resila sam da se obratim nekom ko mi moze zasigurno pomoci u tome.. ova zena nije prevarant i stvarno poomaze mnogima je pomogla .. a meni je spasila BRAK i mnogo sam srecna sada zahvaljujuci njoj dobili smo bebu.. da nije nje ja sada nebi imala ocu srecu oko sebe. javite se njoj na viber 
    +381 60 31 01 161 viber

    ОдговориИзбриши
  6. Zeli ovim putem da zahvalim jednoj starijoj zeni po imenu MIHAELA. koja mi je pomogla u vezi braka... imala sam jako puno problema u braku ali nismo znali razlog tome.. i resila sam da se obratim nekom ko mi moze zasigurno pomoci u tome.. ova zena nije prevarant i stvarno poomaze mnogima je pomogla .. a meni je spasila BRAK i mnogo sam srecna sada zahvaljujuci njoj dobili smo bebu.. da nije nje ja sada nebi imala ocu srecu oko sebe. javite se njoj na viber 
    +381 60 31 01 161 viber

    ОдговориИзбриши