понедељак, 29. децембар 2014.

Sve Kaligula do Kaligule, a Kasača niko ne pominje


Ne znam, keve mi, zašto sam se baš setio trećeg rimskog cara Gaius Caesar Augustus Germanicus - KALIGULE, dok sam gledao poslanike Skupštine Srbije, raspravu o budžetu za 2015. i rebalans - rebalansa budžeta za 2014. godinu.
Da li zbog raspevanih zlatoustih narodnih poslanika vladajuće koalicije i hvalospeva o budžetu za narednu godinu ili rebalansu rebalansa za godinu na izmaku, ili zbog (ne)očekivanog pominjanja epiteta „STOKO JEDNA“, „SVI STE VI KUKAVICE“ i „ĐUBRE JEDNO“...
Trilema je, priznaćete!
Usput, shvatio sam da je Poslovnik Skupštine Srbije, naravno po tumačenju „Naše (sad SNS) Maje”, predsednika Narodne skupštine Srbije, mnogo važniji dokument od Ustava Srbije!
A, očito slično tumačenje je i po potpredsedniku Skuštine Igoru Bećiću (SNS, dapače)...
Gledajući raspravu u Parlamentu od jutra do sutra pokazao sam i dokazao sam sebi više stvari odjednom:
● da sam očito mazohista;
● da sam kreten;
● da sam imbecil;
● da sam i idiot, ne onaj Dostojevskog već, pravi-pravcati...
● ali, i da sam očito besposlen pop koji, kako kod mene u Nišu kažu, kad nema šta da radi jariće krsti...
Dobro, ovde je većina nas – besposlena (ne računam nezaposlene, oni će uskoro nestati, najavljuje vlast!), ali kakve veze imaju Maja Gojković, Igor Bečić i Kaligula?
Kaligula je bio CAR, treći rimski car, ali i PRVI (mada ne, izgleda, i jedini) koji je svoga konja (Kasača) proglasio za senatora i konzula!
Ne pamtim baš toliko, iako godina imam dovoljno, u istoriji (koju uvek pišu pobednici) mnogo toga je napisano i zapisano o Kaliguli... ali mnogo manje, ili nimalo, o senatoru (dakle narodnom predstavniku, Kasaču) i konzulu – kako se taj znameniti KONJ ponašao stvarno u Senatu i kakav je doprinos dao razvoju ili padu Rima i Rimskog carstva?!
Dakle, koliko sam čitao o Kaliguli i njegovom konju, narodnom tribunu, senatoru i konzuli, nisam primetio da su se ostali narodni tribuni i najugledniji građani Rima, članovi Senata, nešto snebivali što je u donošenju odluka, barabar s njima, umnim glavama, učestvovao i KONJ – Kasač!
Nezvanično, Kasač je uvek podržavao Kaligulu, njišteći ili mašući repom...
Zato mi je nejasno zašto je termin „STOKA“ u Skupštini proskribovan, kad je i konj stoka (ili životinja) pa najumniji predstavnici Rima nisu imali ništa protiv da i KONJ bude narodni tribun?!
Ili su tada, mnogo vekova ranije, spikeri Senata bili demokratičniji, obrazovaniji, smireniji nego, recimo Naša Maja, iliti Igor Bečić...
Da je kojim slučajem moj zemljak, ej bre – i eks premijer Srbije, Zoran Živković (iz milošte ŽIKS), izučavao rimske careve i imperatore Kaligulu ili tatu mu Tiberija, ili barem gledao neki film o Kaliguli, nikad, siguran sam, ne bi upotrebio reč – „STOKO“, već mnogo plemenitiju, recimo KONJ!
Kaligulini postupci u početku bili su velikodušni, ali i politički motivisani. Da bi dobio podršku davao je vojsci bonuse, uključujući i Pretorijansku gardu (koja mu je kasnije skinula glavu), gradske vojnike i one van Italije. Razobličio je i uništio zapise o izdajama i vratio one koji su poslati u progonstvo. Pomagao je onima oštećenim Carskim poreskim sistemom, prognao određene seksualne devijante i organizovao raskošne spektakle za publiku poput gladijatorskih bitaka.
Ali, sve se izmenilo oktobra 37. godine n.e, kada se imperator Kaligula razboleo. Oporavio se, ali se od dobronamernog imperatora pretvorio u čudovište... Kada je nekoliko kraljeva došlo u Rim da se poklone imperatoru Kaliguli počeli su raspravu o svom plemenitom poreklu...
I Kaligula je presekao:
„Neka bude jedan bog, neka bude jedan kralj!”
I, 40. godine Kaligula je počeo da sporovodi kontroverznu politiku koja je uvela religiju u njegovu političku ulogu...Počeo je da se pojavljuje odeven poput raznih polubogova kao Herkules, Merkur i Apolon. Počeo je sebe da predstavlja kao Boga i tražio da ga oslovljavaju kao Jupiter?
Pre Kaligule carevi su bili:
AUGUST (27 pre n.e – do 14);
TIBERIJE (14 – 37 n.e);
Onda je došao KALIGULA (37 – 41, ubijen); za njim KLAUDIJE (41.- 54)
A onda je došao NERON (54-68), čovek koji je zapalio Rim i progonitelj Hrišćama... 
Kad već pomenuh Nerona, imperatora koji je iz zabave pokušao da vatrom uništi Rim, da bi uživao u prizoru, setih se polemike naše slavne šahistkinje Milunke Lazarević i šahovskog pisca Vladimira Vukovića koji je ustvrdio da su GUSKE (dakle opet životinja) svojim gakanjem spasile Rim, na šta mu je Milunka Lazarević odbrusila: 
Nikada nije utvrđeno da li su to bile guske ili gusani!
PS: Istina, i u novoj godini nastavićemo da čitamo “Zivotinjsku farmu” Džordža Orvela, jer ovo kroz šta prolazimo, em je za Orvela, em sve viđe liči kao da smo već na farmi.
A da ne bude dileme, “Pink” će se pobrinuti da prave "Farme" ipak bude!
A šta će kod nas stvarno da bude?!
Pa to ne bi mogli da pogode ni Džordz Orvel, ni Baron fon Minhauzen!
Možda – svinjarija?!
Dobro de, nisam na kraj srca.
Dobro zdravlje?!
I, naročito mnogo sreće?!
Što?
Pa i putnici na „Titaniku“ su bili zdravi?!
Ali, sreće nisu imali!